martes, 10 de marzo de 2015

Evaluació de la aplicació VivaVideo

L'aplicació VivaVideo m'ha resultat molt útil per fer el vídeo de la cromatografia. Al principi va resultar  una mica difícil dominar la aplicació. Per una banda, es fàcil editar el vídeo i molt ràpid, però per altra banda no té molta varietat de musica, efectes...
Però en general està bé, ho recomano!

lunes, 5 de enero de 2015

La cromatografia

 És una tècnica de separació en la qual els components d'una mostra se separen en dues fases: una fase estacionària de gran àrea superficial, i una fase mòbil. L'objectiu de la fase estacionària és retardar el pas dels components de la mostra. Quan els components passen a través del sistema a diferents velocitats, aquests esdevenen separats en el temps. Cada component té un temps de pas característic a través del sistema, anomenat temps de retació. La separació cromatogràfica s'aconsegueix quan el temps de retenció difereix del de la resta de components de la mostra.
També ho podem definir d'aquesta manera: serveix per separar sòlids en suspensió en un líquid. La mescla de líquid i sòlid es fa girar a gran velocitat en una centrifugadora; d'aquesta manera les partícules del sòlid es desplacen cap al fons del recipient i formen un sediment.
Les mesures cromatogràfiques es realitzen a través d'un cromatògraf. Un cromatògraf pren una mostra química transportada per la fase mòbil (bé sigui un líquid o bé un gas) i la separa com a resultat de les diferents distribucions dels soluts a mesura que passen per la fase estacionària (bé sigui un sòlid o bé un líquid).


La destil·lació

Aquest procés s'utilitza per separar dos líquids miscibles que bullen a temperatures molt diferents, i també per separar un líquid que conté un sòlid dissolt.
Per portar-ho a terme, introduïm la mescla en un recipient i l'escalfem. Quan arribem a la temperatura d'ebullició del primer líquid, aquest passa a estat gasos, el vapor passa per un tub refrigerant, on es refreda i es condensa.

La decantació

Aquest és el procés adequat per separar dos líquids immiscibles que tenen densitats diferents. Per dur a terme aquest procediment es fa servir un embut especial, l'embut de decantació. Quan els dos líquids estan clarament separats, obrim l'aixeta i deixem sortir el primer líquid. Quan s'ha recollit gairebé el primer líquid, la part final, juntament amb una petita part inicial es llencen.    












 Exemple amb aigua i oli.     

                 









La separació magnètica

Aquest mètode s'utilitza quan un dels components de la mescla és un metall ferromagnètic, que se separa de la resta amb un imant. Apropem un imant a la mescla i els components de metall són atraguts per ell.










La cristal·lització

Aquest mètode és adequat per separar un sòlid dissolt en un líquid. En època prehistòrica ja s'utilitzava la sal comuna cristal·litzada obtinguda, per exemple, de l'aigua de mar dipositada en les esquerdes de les roques i assecada pel sol, el mateix principi encara es fa servir en les salines marines i en corrents salats d'aigua. 
Per portar-ho a terme, el procés de la cristal·lització té dues etapes principals, la nucleació i el creixement del cristall. La nucleació consisteix en què les molècules del solut que es dispersen en el solvent comencen a formar el nucli i en el creixement del cristall, el nucli continua creixent fins que arriba a la mida critica.



La filtració

Aquest mètode s'utilitza per separar un sòlid insoluble del líquid amb el qual està en contacte. Per fer-ho, necessitem paper de filtre, és una mena de tamís, amb uns orificis molt petits que permeten el pas dels líquids però que impedeixen el pas dels sòlids.  El líquid és capaç de travessar el filtre, el qual reté les partícules de sòlid.










Tècniques bàsiques de laboratori: filtració













El garbellament

Aquest mètode és idoni per separar mescles sòlides en què un dels components de la mescla té una mida més gran que l'altre component. Per fer-ho, s'utilitza un garbell, un estri de metall. Es posa la mostra al garbell superior i es sacseja, perque les dues substàncies quedin separades. Per exemple, per separar sorra mesclada amb grava.

La separació de mescles

Les substàncies pures que formen una mescla es poden separar mitjançant procediments físics. El mètode que s'utilitza per fer-ho depèn, fonamentalmet, de la mida de les partícules i de les propietats de les substàncies que volem separar.

Els principals mètodes de separació son: el garbellament, la filtració, la cristal·lització, la separació magnètica, la decantació, la destil·lació i la cromatografia.

Introducció

Hola, em dic Carla, tinc 14 anys i vaig a l'Institut Domus d'Olivet. En aquest blog us explicaré els diferents mètodes de separació de substàncies pures.